Οι Προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου για τη δομή Φιλοξενίας στο Πόρτο Χέλι

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Ερμιονίδας και εκπροσωπήθηκε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε το Σάββατο 30 Μαϊου από τον περιφερειακό της σύμβουλο Δημοσθένη Δρούγκα.

Το μοναδικό θέμα του έκτακτου συμβουλίου ήταν «Συζήτηση και λήψη απόφασης για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο ξενοδοχείο Γαλαξίας της κοινότητας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Κατά τη συζήτηση, αφού εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράστασή της παράταξης στους φόβους και την αγωνία των κατοίκων, αλλά και στο δράμα και την εξαθλίωση των προσφύγων, κατατέθηκαν πέντε προτάσεις  για να εμπλουτιστεί και να διευρυνθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε ο δήμαρχος στην εισήγηση του, με το οποίο σε γενικές γραμμές υπάρχει συμφωνία, για την εύρεση μιας δίκαιης, λογικής και ανθρωπιστικής λύσης στο σοβαρό αυτό πρόβλημα .

Στην κατεύθυνση αυτή οι προτάσεις – θέσεις που τέθηκαν είναι οι εξής:

1. Με γνώμονα τις οικουμενικές αρχές του ανθρωπισμού και το εθνικό συμφέρον ζητάμε την κατάργηση των ντροπιαστικών συνθηκών «Δουβλίνο 1 και 2», που έχουν καταστήσει τους δυστυχισμένους ανθρώπους αλλά και τα σύνορα μας αντικείμενο διαπραγμάτευσης και την χώρα μας αποθήκη ψυχών. Τον πόλεμο, την φτώχεια και την εξαθλίωση δεν τα προκαλέσαμε εμείς στον τόπο τους, ούτε η χώρα μας ήταν επιλογή τους. Απαιτούμε λοιπόν απ τους υπεύθυνους και ισχυρούς, αλλά και όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ να, αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

2. Οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες παραμέλησης και εγκατάλειψης αλλά και η διαχείριση της δομής από την ΜΚΟ δεν έχουν προσφέρει λύσεις, αντιθέτως έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο ιατρικός σύλλογος Αργολίδας, είχαν εκφράσει τους φόβους και τις αγωνίες τους προς κάθε θεσμικά υπεύθυνο κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό φορέα, για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης που επικρατούσαν στην δομή πολύ πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορωνοϊού. Η εικόνα των πεινασμένων να ορμούν για λίγο φαγητό, προσβάλλει την Ερμιονίδα αλλά και την χώρα ολόκληρη. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε ώστε να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας με τη συμμετοχή της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας αυτοδιοίκησης, που θα σχεδιάσει ένα μοντέλο δικαιότερης κατανομής, αρτιότερης διαβίωσης, και ορθότερης οικονομικής διαχείρισης.

3. Λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και επειδή τέτοιου τύπου δομές που στοιβάζουν ανεξέλεγκτα ανθρώπους με διαπολιτισμικές ιδιαιτερότητες και κουλτούρα, συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι απαράδεκτες και λειτουργούν σαν αποθήκες αντικειμένων, μετατρέποντας τον άνθρωπο σε άψυχο πράγμα.

Πρέπει λοιπόν η δομή να κλείσει αλλά όχι άμεσα. Πρωτίστως πρέπει να εξασφαλισθεί μια αξιοπρεπής λύση για την διαμονή των προσφύγων -μεταναστών. Αυτό που πρέπει να γίνει καταρχήν είναι η αποσυμφόρηση της δομής. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε τους θεσμικά υπεύθυνους και για το πρόσθετο λόγο που υπαγορεύει ο κοινός νους

Αυτό είναι απαράδεκτο και εντελώς άδικο

4. Θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Να γίνουν τεστ σε όσο περισσότερα άτομα γίνεται για να εδραιωθεί ένα πραγματικό αίσθημα ασφάλειας.

5. Θα πρέπει να πιέσουμε το υπουργείο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, δεδομένου ότι. σε όποιον χορηγείται άσυλο αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα για τρεις μήνες να επισκεφτεί όποια χώρα της ΕΕ επιθυμεί.