Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας: Τι αποκαλύπτει η μακροβιότερη μελέτη στην ιστορία

Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας: Τι αποκαλύπτει η μακροβιότερη μελέτη στην ιστορία

Ήταν το έτος 1938 όταν μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ ξεκίνησε μια μελέτη για να απαντήσει σε ένα ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν αρχικά 724 άτομα – ήταν αγόρια από μη προνομιούχες οικογένειες της Βοστώνης και φοιτητές του ιδρύματος. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι σύζυγοί τους, κατόπιν τα παιδιά τους, μετά τα εγγόνια τους. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ενσωμάτωσαν τελικά στη μελέτη τους 1300 απογόνους που προέρχονταν από την αρχική ομάδα.

Read More

Γιάννης Δέδες :ΠΕΡΙΜΕΝΩ ..Επίκαιρο όσο ποτέ !

Το ιδεόγραμμα του ρήματος matsu (περίμενε).

Στην Ιαπωνία υπάρχει μια παροιμία που ξεκινά με αυτό το ιδεόγραμμα:
“Mateba cairo no hiyori ari”: σε ελεύθερη μετάφραση, όσο πιο κοντά στα Ελληνικά μπορούμε: “Αν περιμένετε, η μέρα στη θάλασσα θα γίνει καλή”, ή “Αν περιμένετε, ο καλός καιρός θα έρθει στην πορεία όπου πηγαίνει το πλοίο”.

Ακόμη, κάποιοι άλλοι, το επισημαίνουν κάπως έτσι: “το πλοίο δεν μπορεί να φύγει τώρα, λόγω δυσμενών συνθηκών, αλλά αν περιμένουμε με υπομονή, η ευνοϊκή στιγμή θα έρθει για να σαλπάρουμε”!

Όποια εκδοχή και να πάρουμε πάντως, είναι επίκαιρη όσο ποτέ για την συγκεκριμένη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας.

Δέδες Ιωάννης: Δάσκαλος Qigong, Tai chi, Kung fu και Αυτοάμυνας. Διατηρεί σχολή από το 1989 στο Κρανίδι Αργολίδας. Για επικοινωνία: john-dela@hotmail.com & fb John Dela

Αντιμετώπισε τους 10 κλέφτες της ενέργειάς σου

  1. Άφησε τους ανθρώπους που μοιράζονται μονάχα παράπονα, προβλήματα, καταστροφικές ιστορίες, φόβο και κριτική στους άλλους.
  2. Εάν κάποιος ψάχνει να βρει ένα κάδο απορριμμάτων για να πετάξει τα σκουπίδια του, κοίταξε να μην είσαι εσύ!
  3. Πλήρωσε τα χρέη σου στην ώρα τους. Ταυτόχρονα ζήτησε πίσω αυτά που σου χρωστάνε ή εάν δεν μπορείς άφησε το να πάει στην ευχή!
  4. Να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Εάν δεν το έχεις κάνει, αναρωτήσου το γιατί. Πάντοτε μπορείς να αλλάξεις γνώμη ζητώντας συγνώμη,  να ξαναδιαπραγματευτείς ή να προσφέρεις μια εναλλακτική λύση σε μια υπόσχεση που δεν διατήρησες, μην το κάνεις, όμως, συνήθεια. Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις να μην κάνεις κάτι που υποσχέθηκες, είναι να πεις αμέσως «όχι».
  5. Αφιέρωσε χρόνο μονάχα στα πράγματα που σε ευχαριστούν να κάνεις.
  6. Επίτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουράζεται όταν χρειάζεται και να δρας όταν σου παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία.
  7. Πέτα, συμμάζεψε και οργανώσου. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να σου «ρουφήξει» την ενέργεια σου ένας χώρος ακατάστατος και γεμάτος από πράγματα του παρελθόντος που δεν σου χρησιμεύουν πια!
  8. Να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Χωρίς την μηχανή του σώματος σου , δουλεύοντας στο μέγιστο, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάνε συχνά διαλείμματα.
  9. Αντιμετώπισε τις τοξικές καταστάσεις που ανέχεσαι, από το να εξαγοράσεις ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας, μέχρι στο να ανέχεσαι αρνητικές ενέργειες ενός συντρόφου ή κάποιας ομάδας. Λάβε τα αναγκαία μέτρα.
  10. Αποδοχή. Από το να χαλάς την «ζαχαρένια» σου με μια κατάσταση που δεν μπορείς να αλλάξεις κάνε τον «κινέζο».
  11. Συγχώρεσε, άφησε μια κατάσταση που σου προκαλεί πόνο , μπορείς πάντα να επιλέξεις να αφήσεις και να απελευθερώσεις τον πόνο της μνήμης!

Dalai Lama

Δέδες Ιωάννης: Δάσκαλος Qigong, Tai chi, Kung fu και Αυτοάμυνας. Διατηρεί σχολή από το 1989 στο Κρανίδι Αργολίδας. Για επικοινωνία: john-dela@hotmail.com & fb John Dela

7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος

Η ευεξία έχει πολλές πτυχές. Η σωματική ευεξία, η σωστή διατροφή και η άσκηση του σώματος – είναι δεδομένη, αλλά η ψυχική ευεξία είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η ψυχική μας ευεξία υπονομεύεται συνήθως από το άγχος.

Το άγχος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πανταχού παρόν (και τα πάντα πληρών) και έχει γίνει πλέον μέρος της πολυάσχολης ζωής μας. Μία μικρή ποσότητα άγχους μπορεί να παρακινήσει ένα άτομο ναολοκληρώσει τις εργασίες του, αλλά το υπερβολικό, είναι επιζήμιο για την υγεία.

Η 7 βήματα που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Πάρτε τον έλεγχο

Η πράξη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι από μόνη της ενδυνάμωση. Η παθητική σκέψη όπως “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα” θα κάνει το άγχος σας χειρότερο. 

2. Να είστε ενεργός

Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η άσκηση (ιδίως ήπιων μορφών όπως το Τάι τσι, το Τσι γκονγκ κλπ), συνδέεται με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ευεξία μέσω χημικών αλλαγών στον εγκέφαλο (ενδορφίνες)

3. Συνδεθείτε

Προσεγγίστε άτομα γύρω σας — οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και γείτονες. Αυτό σας επιτρέπει να μοιραζόσαστε συναισθήματα

 

4. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, μας δίνει εμπιστοσύνη. Δοκιμάστε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα που δεν έχετε ξανακάνει (πχ Τάι τσι, να μάθετε ένα νέο μουσικό όργανο κλπ).

5. Δώστε

Όσο περισσότερο δίνετε, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθετε. Ακόμη και η μικρότερη πράξη μπορεί να μετρήσει, όπως ένα χαμόγελο ή ένα «ευχαριστώ». 

6. Εργαστείτε πιο έξυπνα

Αντί να εργάζεστε πιο σκληρά, δώστε προτεραιότητα στις δραστηριότητές σας. Επίσης, προγραμματίστε κάποια προσωπική ώρα (πχ να κάνετε Διαλογισμό*) κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγα λεπτά.

7. Να είστε προσεκτικοί

Να αρχίσετε να γνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και όταν οι σκέψεις σας αναλαμβάνουν την παρούσα στιγμή. Θυμηθείτε ότι αυτά είναι απλά ψυχικά γεγονότα που δεν χρειάζεται να μας ελέγχουν. 

*Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, έχει αποδειχθεί αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων (όπως ευτυχία, θλίψη ή φόβος). Αυτή η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την κατάλληλη αντίδραση στις καταστάσεις που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Η αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, επιτρέποντάς τους στη συνέχεια να εργαστούν πιο αποτελεσματικά στη ρύθμιση των συναισθηματικών μας απαντήσεων. 

Μια μετα-ανάλυση από την Ολλανδία από 15 μελέτες προσεκτικής άσκησης έδειξε ότι ο διαλογισμός είχε ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην ευεξία. Η κοινωνική ψυχολόγος SimonYoung, Ph.Dείπε : «Είναι ένας φόρος τιμής προς την συσσωρευμένη σοφία της ανθρωπότητας ότι μια παραδοσιακή βουδιστική πρακτική διαλογισμού που χρονολογείτε 2.500 χρόνια, που αρχικά σχεδιάστηκε εν μέρει για να ασχοληθεί με τον ανθρώπινο πόνο, έχει υιοθετηθεί με επιτυχία για να μειώσει το άγχος σε υγιείς ανθρώπους”.

Δέδες Ιωάννης: Δάσκαλος Qigong, Tai chi, Kung fu και Αυτοάμυνας. Διατηρεί σχολή από το 1989 στο Κρανίδι Αργολίδας. Για επικοινωνία: johndela@hotmail.com & fbJohn Dela