Στοιχεία σχετικής ύφεσης στην Αργολίδας με ενεργά κρούσματα 207 (14 ημερών)

Στοιχεία σχετικής ύφεσης στην Αργολίδας με ενεργά κρούσματα 207 (14 ημερών)

*Σημειώνεται ότι στην Αργολίδα περιλαμβάνονται και κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος, λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19.

Εχουν μειωθεί και οι νοσηλείες στα δύο νοσοκομεία <30

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας δηλώνει πως για ορισμένες χώρες το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η «ηθική» επιλογή

Ο ανώτερος αξιωματούχος Υγείας της Δανίας δήλωσε σήμερα πως «η μόνη ηθική, σωστή απόφαση» για ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις από την Covid-19 είναι να συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και η σκανδιναβική χώρα έχει αναστείλει τη χρήση του λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ, μιλώντας σε ένα επιστημονικό συνέδριο σχετικά με τις θρομβώσεις, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της δανέζικης Υπηρεσίας, απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσον η απόφαση της χώρας του θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών που το αποκτούν μέσω του παγκόσμιου μηχανισμού COVAX.

Ο Μπρόστρομ αναγνώρισε ότι η απόφαση της υπηρεσίας του πάρθηκε έπειτα από μεγάλη δυσκολία λόγω των φόβων ότι ένα τέτοιο βήμα μπορούσε να αυξήσει τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο σε ανθρώπους άλλων χωρών, αλλά σημείωσε ότι η αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανταποκρινόταν στην επικρατούσα κατάσταση στη Δανία.

Περισσότερα

Πασχαλινές Ευχές και δώρα από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας συνάντησε και έδωσε τις ευχές του μαζί με πασχαλινά δώρα, ευχόμενος Καλό Πάσχα με υγεία και ευημερία, στους ιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και σε λοιπές Υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας.

Οι εργαζόμενοι συμβολικοί αποδέκτες, καθημερινά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες για τους δημότες μας.

Οι γιατροί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, δίνουν νυχθημερόν τον καλύτερό τους εαυτό, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα τον εμβολιασμό των πολιτών της Ερμιονίδας.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε ο Δήμος Ερμιονίδας να «λάμπει» και τις άγιες μέρες του Πάσχα καθώς η κινητικότητα των πολιτών μας είναι μεγαλύτερη.

Σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας, ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, με Υγεία, Ευτυχία και Αισιοδοξία!

Γραφείο Δημάρχου

Στοιχεία ύφεσης στην Αργολίδα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία -+12 κρούσματα -29 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νομού.

Ενώ, μέχρι και σήμερα στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 147 άτομα (τα 8 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Άργους 19, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 10, Παναρκαδικό Τρίπολης 37, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 42 (τα 6 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 16 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 23 (τα 2 σε ΜΕΘ)

Δεύτερο θετικό δείγμα Ινδικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα

photo(απο το νοσοκομείο της Kolkata στην Ινδία)  EPA/PIYAL ADHIKARY

Δεύτερο θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2  με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία, ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ , στο  πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).  Το  κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα,  προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την  περιοχή δηλαδή  όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα, αφορούσε άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Μοναδική κλίνη 2.100 ετών με τα σύμβολα του θεού Απόλλωνα και μια πλούσια νεκρή με αινιγματική ταυτότητα, στην αρχαία Εορδαία

Μ1. Μαυροπηγή 2019: Ταφή γυναίκας σε πολυτελή κλίνη, με χάλκινα και ξύλινα μέρη.

 Κάτω από τα θεμέλια μιας κατεδαφισμένης -στο πλαίσιο επέκτασης του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ- σύγχρονης κατοικίας στη Μαυροπηγή, του δήμου Εορδαίας Κοζάνης, αποκαλύφθηκε ένα εύρημα μοναδικό στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Μία κλίνη του 1ου αιώνα π.Χ. πάνω στην οποία είχε ταφεί μία πλούσια γυναίκα. Ένα κρεβάτι διαστάσεων 2Χ90 μ., με ύψος 40 εκατοστά, «σαν ένα δικό μας σημερινό ντιβάνι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία στο πλαίσιο του 33ου Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη- που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου 2021- παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνάς της, στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ την περίοδο 2018-2020».

Μ3. Μαυροπηγή 2019: Χάλκινο μετάλλιο με γοργόνειο, από τη διακόσμηση των φούλκρων της χάλκινης κλίνης της Μαυροπηγής.

   Ενώ υπήρχε στα αρχαία χρόνια η συνήθεια να τοποθετούνται νεκροί σε κλίνες, μέχρι στιγμής δεν είχε βρεθεί καμία σε όλο τον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή. «Έχουν βρεθεί πόδια ή εξαρτήματα κλινών, χάλκινα και είναι τα μόνα που έχουν διατηρηθεί στο χρόνο, αλλά διάσπαρτα. Μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί μία κλίνη στη θέση της», υπογραμμίζει η κ. Χονδρογιάννη. Αυτό είναι το μοναδικό που έχει αυτό το εύρημα. Βρέθηκε in situ και είναι ακέραιη, χωρίς τα ξύλινα τμήματά της που έχουν διαλυθεί. Μέσα στο 2020 έγινε μια προσπάθεια συντήρησης ενός μέρους της, μια προκαταρκτική μελέτη των στοιχείων της, η σχεδίαση και όλες οι εργασίες που απαιτούνται για τη μελέτη του ευρήματος.

   Από τη θέση που βρέθηκαν τα χάλκινα τμήματα της κλίνης και με βάση τη σχεδίαση που έγινε στο μουσείο, η κ. Χονδρογιάννη και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον τρόπο που δένονταν αυτά τα κομμάτια μεταξύ τους και προχώρησαν σε αναπαράσταση μιας μικρογραφίας, η οποία παρουσιάζεται στο συνέδριο. Πρόκειται ουσιαστικά, όπως είπε, για μία πρόταση αναπαράστασης, «κατά την εκτίμησή μας πολύ κοντά στο πρωτότυπο, καθώς μας λείπουν τα ξύλινα στοιχεία, η οποία έγινε με βάση την προκαταρκτική μελέτη του υλικού (ανασκαφικά στοιχεία, βιβλιογραφικά δεδομένα, συντήρηση ενός μέρους – του απαιτούμενου για την κατανόησή της κλίνης, σχεδίαση όλων των τμημάτων, καθώς και την ακτινογραφία και αξονική τομογραφία των ποδιών).

   Η συγκεκριμένη ταφή χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια, στην ύστερη ελληνιστική περίοδο, στον 1ο αιώνα π.Χ., ίσως και στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. «Σε αυτήν την εποχή είναι συνηθισμένο να τοποθετούν νεκρούς πάνω σε κλίνες στην ευρύτερη περιοχή και στην Πέλλα και στην Πιερία. Επειδή όμως ήταν ξύλινες έχουν καταστραφεί και η ύπαρξή τους συμπεραίνεται συνήθως μόνο από τις θέσεις των καρφιών, που είναι τα μόνα που έχουν μείνει, καθώς το ξύλο διαλύεται. Υπάρχουν και πέτρινες, όπως και πλίνθινες κλίνες και στους μακεδονικούς τάφους», εξηγεί η αρχαιολόγος, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «σπουδαίο και μοναδικό», το οποίο δίνει και πολλές πληροφορίες για τις μορφές των αρχαίων κλινών στην περιοχή. «Αυτή η κλίνη ανήκει στον ελληνιστικό τύπο. Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν σε τοπικό εργαστήρι», σημειώνει η κ. Χονδρογιάννη. Ωστόσο, πουθενά στην ευρύτερη περιοχή της Μαυροπηγής και γενικότερα του νομού Κοζάνης δεν έχουν βρεθεί ούτε καν ενδείξεις ύπαρξης παρόμοιων κλινών, παρ’ όλο που έχουν ανασκαφεί εκατοντάδες τάφοι. Μία εξήγηση γιατί ενώ φαίνεται να υπήρχε τοπικό εργαστήρι κλινών, δεν έχουν βρεθεί άλλες κλίνες, είναι οι συλήσεις τάφων, αλλά και η δυνατότητα ανακύκλωσης του υλικού. «Πολλά χάλκινα και σιδερένια μέρη επειδή είναι ανακυκλώσιμα υλικά τα έπαιρναν οι νεότεροι και τα έλιωναν».

   Η ταυτότητα της νεκρής: Από βασιλική οικογένεια ή με θρησκευτική εξουσία;

   Το σπάνιο εύρημα επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν πολυτελή αντικείμενα, δηλαδή πλούτος και ευμάρεια στον αρχαίο οικισμό που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή της Μαυροπηγής, ίσως και κάποια βασιλική οικογένεια, όπως συμβαίνει σε όλη τη Δυτική Μακεδονία την εποχή αυτή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αιανή, όπου μαρτυρούνται και ονόματα βασιλέων της αρχαίας πόλης. Η νεκρή γυναίκα, υψηλής, καθώς φαίνεται, οικονομικής και κοινωνικής τάξης, μέσης ηλικίας, μπορεί να άνηκε σε κάποια βασιλική οικογένεια -χρυσά φύλλα δάφνης βρέθηκαν στο κεφάλι της που ίσως ήταν ραμμένα σε κάποιο στεφάνι από άλλο υλικό-, μπορεί όμως να κατείχε και κάποια θρησκευτική εξουσία. Εξετάζονται και και τα δύο σενάρια.

   Από τη μελέτη που έχει κάνει η κ. Χονδρογιάννη προκύπτει ότι αυτή η κλίνη ήταν πολυτελούς κατασκευής. «Ήταν ό,τι πολυτελές και πιο ακριβό μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος της εποχής, που μας παραπέμπει σε κάποιο άτομο με υψηλή οικονομική και κοινωνική θέση». Ο οικισμός στον οποίο ανήκει η ταφή τοποθετείται στην αρχαία Εορδαία η οποία ήταν ένα από τα τέσσερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας. Η πρωτεύουσα αυτού του βασιλείου δεν έχει βρεθεί. Τα δύο φούλκρα της κλίνης είναι διακοσμημένα με γοργόνειο, -το κεφάλι της Γοργούς- ενώ και το πάνω μέρος του φούλκρου έφερε υδρόβιο πουλί που κρατάει στο στόμα του ένα φίδι. Το φίδι – συνδέεται με το Θεό Απόλλωνα, που σύμφωνα με τη μυθολογία σκότωσε το φίδι στους Δελφούς και έσωσε τον κόσμο.

   Η νεκρή γυναίκα έφερε στο στόμα της χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο και δέκα διπλά χρυσά φύλλα δάφνης και ήταν ραμμένα – φέρουν και τις οπές -σε κάποιο υλικό είτε σε δέρμα είτε σε ύφασμα -ίσως κάποιο πέπλο-, είτε σε κάποιο στεφάνι που είχε στο κεφάλι. Στο δεξί της χέρι βρέθηκαν χρυσές κλωστές, σαν να είχε κάτι κεντημένο πάνω στο χέρι της. «Όλα αυτά φαίνονται να ήταν κάπου ραμμένα, ίσως στο ρούχο που φορούσε η νεκρή ή σε κάποιο ύφασμα με το οποίο την κάλυψαν», σημειώνει η κ. Χονδρογιάννη. Η γυναίκα είχε επίσης μια οστέινη βελόνη και μια λίθινη χάντρα και ήταν κτερισμένη με τέσσερα πήλινα μυροδοχεία, έναν πήλινο αμφορέα, ένα γυάλινο μυροδοχείο.

   Τα φύλλα δάφνης παραπέμπουν πάλι στον Απόλλωνα γιατί είναι το ιερό φυτό, το έμβλημά του, ενώ στη Μαυροπηγή έχει βρεθεί διαλυμένο ιερό του Απόλλωνα και αναθηματική στήλη, που βεβαιώνει την ύπαρξη ιερού. «Η αρχαιολόγος Μαρία Ακαμάτη που μελέτησε κάποια φούλκρα από την Πέλλα όπου υπήρχαν φύλλα δάφνης, απομακρύνεται από τη σύνδεση της εικονιζόμενης μορφής με το θεό Απόλλωνα, βάσει των υπόλοιπων χαρακτηριστικών της, και τη συνδέει με καταγωγή από βασιλική γενιά», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, προσθέτοντας ότι «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταλήξει για το αν πρόκειται για κάποια γυναίκα βασιλικής οικογένειας ή για κάποιο άτομο με θρησκευτική εξουσία. Υπάρχουν στοιχεία και για τα δύο. Σίγουρα ήταν μια επιφανής γυναίκα που είχε εξουσία και μόνο η πολυτέλεια της κλίνης δεν αφήνει καμία αμφιβολία». Σχετικά με το ενδεχόμενο να είχε η γυναίκα θρησκευτική εξουσία, η κ. Χονδρογιάννη επισημαίνει ότι «ήταν σύνηθες στην αρχαία Ελλάδα να ανατίθενται πολυτελείς κλίνες στα ιερά. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πιο απλές, ταπεινές κλίνες, ξύλινες κατά κύριο λόγο. Αυτή «μυρίζει» πολυτέλεια. Η πολυτέλεια παραπέμπει είτε σε βασιλική καταγωγή είτε σε ιερό και επειδή υπάρχουν και ενδείξεις για ιερό στη Μαυροπηγή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα από τα δύο σενάρια».

   Τα οστά της γυναίκας έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και μέσω της ανθρωπολογικής μελέτης θα οριστικοποιηθεί εκτός από το φύλο, η ηλικία ακόμη και η αιτία θανάτου. Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης είναι να κάνουν μια πραγματική αναπαράσταση της κλίνης, να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για «να το δει όλος ο κόσμος», τονίζει η κ. Χονδρογιάννη.

   

   Ιστορία 3500 χρόνων

   Κατά το 2020, έχουν ανασκαφεί κατάλοιπα μίας ακόμη αγροικίας σε ένα αγροτεμάχιο στις παρυφές της σύγχρονης κοινότητας της Μαυροπηγής, η οποία χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος-1ος αιώνας π.Χ.). Πρόκειται για μια πρόχειρη κατασκευή, που περιλαμβάνει και ένα υπόσκαφο τμήμα. Ανάλογο βρέθηκε και σε άλλη θέση της Μαυροπηγής το 2018 (στο αγροτεμάχιο 453, το οποίο και παρουσιάζεται στην ανακοίνωση). Φαίνεται ότι στην περιοχή, στη Μαυροπηγή, αλλά και πιο βόρεια (στον Περδίκα), υπήρχε η συνήθεια να κατασκευάζονται πρόχειρα, βοηθητικής χρήσης κτίσματα, τύπου καλύβας, με υπόγειο ή ημιυπόγειο χώρο. Στην ίδια θέση υπάρχει κι ένας λάκκος με ευρήματα της ύστερης εποχής χαλκού (1600 π.Χ.-1100 π.Χ.), των Μυκηναϊκών χρόνων δηλαδή, που δείχνει χρήση του χώρου και σε αυτή την εποχή.

   Σε άλλη θέση εντοπίστηκαν ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων και της πρώιμης εποχής σιδήρου (1100 π.Χ.-700 π.Χ.). Ανασκάφηκαν οικιστικά κατάλοιπα και νεκροταφείο αυτών των δύο περιόδων. Το νεκροταφείο περιελάμβανε 40 τάφους που χρονολογούνται από το 1100 π.Χ. μέχρι και τους ελληνικούς χρόνους, «έχει δηλαδή μια μακρά διάρκεια χρήσης, με κενό κατά τους κλασικούς χρόνους», υπογραμμίζει η κ. Χονδρογιάνη. Οι νεκροί ήταν κτερισμένοι με πήλινα αγγεία, κοσμήματα και όπλα. Οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα χάλκινα, και σε μία περίπτωση ένα επίχρυσο δαχτυλίδι. Οι άντρες έφεραν τα όπλα τους. Οι τάφοι είναι λακκοειδείς, εκτός από έναν κιβωτιόσχημο και δύο λιθοπερίκλειστους ενώ πολλοί από τους λακκοειδείς σηματοδοτούνταν με μία πέτρα.

   Δήμητρα Κεχαγιά

   ΣΗΜ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αρετή Χονδρογιάννη

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

   

   

    

 

 

 

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική:Συνεχίζονται τα έργα στη Δ.Κοινότητα Πορτοχελίου

Στα πλαίσια της ενημέρωσης που πάντα σας παρέχουμε, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε κάποια έργα που πραγματοποιούνται στην Κοινότητα Πορτοχελίου. Ύστερα από αίτημα μας στο τμήμα Τεχνικών Έργων, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ερμιονίδας για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Πορτοχέλι, προχωρήσαμε στην ανάπλαση της οδού στον κόλπο της Μπάλτιζας.
Πρόκειται για μία οδό, η οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, ήταν χρόνια παραμελημένη και ύστερα και από το έργο της αποχέτευσης, εντελώς κατεστραμμένη. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και ύστερα από εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε, κατασκευάζεται σταμπωτό δάπεδο. Στην συνέχεια, και αφού ολοκληρωθεί το σταμπωτό δάπεδο, θα τοποθετηθούν φωτιστικά, τα οποία δώρισε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παγκάκια και βότσαλο στην υπάρχουσα παραλία, στα πλαίσια της αισθητικής ανάπλασης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί σύντομα μία οδός περιπάτου για τους δημότες και τους επισκέπτες με φόντο το γραφικό αλιευτικό λιμανάκι και το νησί της Έλλης και να πραγματοποιούνται εκεί παραδοσιακές ετήσιες εκδηλώσεις της Κοινότητας Πορτοχελίου, όπως η Τσέτα.

Μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες μετά απο μόλυνση με COVID19

Η άμεση μετάδοση της λοίμωξης Covid-19 από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό της είναι σπάνια, περίπου μία περίπτωση μόλυνσης μωρού ανά 50 γεννήσεις. Όμως τα νεογνά των μητέρων με κορονοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους εξαιτίας της επιδεινούμενης πορείας της υγείας της μητέρας και του συνεπαγόμενου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς. Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από Covid-19.

Περισσότερα

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία εξοργίζεται

photo (c) EPA/ETIENNE LAURENT

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε αμέσως καταγγέλλοντας την “πολιτικοποίηση από τρίτους” αυτής της συζήτησης, σε μήνυμα που απηύθυνε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία “δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της», δήλωσε ο υπουργός της των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Περισσότερα