7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος

Η ευεξία έχει πολλές πτυχές. Η σωματική ευεξία, η σωστή διατροφή και η άσκηση του σώματος – είναι δεδομένη, αλλά η ψυχική ευεξία είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η ψυχική μας ευεξία υπονομεύεται συνήθως από το άγχος.

Το άγχος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πανταχού παρόν (και τα πάντα πληρών) και έχει γίνει πλέον μέρος της πολυάσχολης ζωής μας. Μία μικρή ποσότητα άγχους μπορεί να παρακινήσει ένα άτομο ναολοκληρώσει τις εργασίες του, αλλά το υπερβολικό, είναι επιζήμιο για την υγεία.

Η 7 βήματα που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Πάρτε τον έλεγχο

Η πράξη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι από μόνη της ενδυνάμωση. Η παθητική σκέψη όπως “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα” θα κάνει το άγχος σας χειρότερο. 

2. Να είστε ενεργός

Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η άσκηση (ιδίως ήπιων μορφών όπως το Τάι τσι, το Τσι γκονγκ κλπ), συνδέεται με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ευεξία μέσω χημικών αλλαγών στον εγκέφαλο (ενδορφίνες)

3. Συνδεθείτε

Προσεγγίστε άτομα γύρω σας — οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και γείτονες. Αυτό σας επιτρέπει να μοιραζόσαστε συναισθήματα

 

4. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, μας δίνει εμπιστοσύνη. Δοκιμάστε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα που δεν έχετε ξανακάνει (πχ Τάι τσι, να μάθετε ένα νέο μουσικό όργανο κλπ).

5. Δώστε

Όσο περισσότερο δίνετε, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθετε. Ακόμη και η μικρότερη πράξη μπορεί να μετρήσει, όπως ένα χαμόγελο ή ένα «ευχαριστώ». 

6. Εργαστείτε πιο έξυπνα

Αντί να εργάζεστε πιο σκληρά, δώστε προτεραιότητα στις δραστηριότητές σας. Επίσης, προγραμματίστε κάποια προσωπική ώρα (πχ να κάνετε Διαλογισμό*) κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγα λεπτά.

7. Να είστε προσεκτικοί

Να αρχίσετε να γνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και όταν οι σκέψεις σας αναλαμβάνουν την παρούσα στιγμή. Θυμηθείτε ότι αυτά είναι απλά ψυχικά γεγονότα που δεν χρειάζεται να μας ελέγχουν. 

*Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, έχει αποδειχθεί αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων (όπως ευτυχία, θλίψη ή φόβος). Αυτή η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την κατάλληλη αντίδραση στις καταστάσεις που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Η αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, επιτρέποντάς τους στη συνέχεια να εργαστούν πιο αποτελεσματικά στη ρύθμιση των συναισθηματικών μας απαντήσεων. 

Μια μετα-ανάλυση από την Ολλανδία από 15 μελέτες προσεκτικής άσκησης έδειξε ότι ο διαλογισμός είχε ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην ευεξία. Η κοινωνική ψυχολόγος SimonYoung, Ph.Dείπε : «Είναι ένας φόρος τιμής προς την συσσωρευμένη σοφία της ανθρωπότητας ότι μια παραδοσιακή βουδιστική πρακτική διαλογισμού που χρονολογείτε 2.500 χρόνια, που αρχικά σχεδιάστηκε εν μέρει για να ασχοληθεί με τον ανθρώπινο πόνο, έχει υιοθετηθεί με επιτυχία για να μειώσει το άγχος σε υγιείς ανθρώπους”.

Δέδες Ιωάννης: Δάσκαλος Qigong, Tai chi, Kung fu και Αυτοάμυνας. Διατηρεί σχολή από το 1989 στο Κρανίδι Αργολίδας. Για επικοινωνία: johndela@hotmail.com & fbJohn Dela