ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ :ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΦΈΤΟΣ ΌΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΕΙΑ – ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΦΈΤΟΣ ΌΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ
Γι’ αυτό τον λόγο, ο Αλ. Τσίπρας είχε τη Δευτέρα 27 Απριλίου γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων”. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι “η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Η ΘΈΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΊΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΈΧΟΥΣΑ ΣΧΟΛΙΚΉ ΧΡΟΝΙΆ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΡΊΤΗΣ ΛΥΚΕΊΟΥ
Η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων ήταν αναμφίβολα επιβεβλημένη και συντέλεσε καθοριστικά στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Τώρα όμως βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα μεταίχμιο. Στη νέα αυτή φάση, αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων.
Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι η
ανάγκη να διενεργηθούν οι εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν για λίγες ημέρες προετοιμασίας στα θρανία οι μαθητές της Γ ́ Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για την πραγματοποίηση των πτυχιακών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.
Διατυπώνονται ωστόσο σοβαρές αντιρρήσεις από γιατρούς, εκπαιδευτικούς και γονείς, ως προς το άνοιγμα των άλλων τάξεων και βαθμίδων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι πολιτική αλλά να βασίζεται –αν όχι στην ομοφωνία- τουλάχιστον στην πλατιά συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας. Από τη στιγμή που αυτή η συναίνεση σήμερα δεν υφίσταται, η έναρξη των σχολείων για μόλις ένα μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελεί αχρείαστο ρίσκο που δεν πρέπει να αναληφθεί.

ΕΚΤΌΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΌΔΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΆΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΊΩΝ, ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΆΛΛΟΙ ΛΌΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΊΟΥΣ ΘΕΩΡOYME ΌΤΙ ΤΟ ΆΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΙΣΤΆ “ΑΧΡΕΊΑΣΤΟ ΡΊΣΚΟ”.
Aναρωτιόμαστε τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια βεβιασμένη απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, στον βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο όσα πετύχαμε επί δύο μήνες να ανατραπούν;
Επιπλέον, σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποφασιστεί επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δυνατό, όταν επί μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ και είμαστε ουραγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν προσφέρεται για άμεση οργάνωση υγειονομικών μέτρων.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΟΊΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ, ΤΙ ΠΡΟΤΕΊΝOYME ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ
Αντί να προχωρήσουμε τώρα στο βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη σχολική χρονιά δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα ασφαλές από όλες τις απόψεις άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα του μέρους του πληθυσμού με αντισώματα και ενδεχομένως εφοδιασμένοι και με νέα φαρμακευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του ιού.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα που συλλογικά κερδίσαμε με την υπομονή και τη προσπάθεια όλων

των πολιτών. Αυτά τα επιτεύγματα δεν
ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια κυβέρνηση. Καμία κυβέρνηση, λοιπόν, δεν δικαιούται και να τα θέσει σε διακινδύνευση για πολικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Αγνοώντας πολιτικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Καλούμε την κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης να πράξει το ίδιο.
ΠΟΙΆ ΕΊΝΑΙ Η ΘΈΣΗ MAΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΊΜΕΝΗ ΑΠΟΚΛΙΜΆΚΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΌΛΟΙΠΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΏΝ ΜΈΤΡΩΝ
Πρέπει να πάμε σε μία ελεγχόμενη και όχι βιαστική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Είναι η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση τώρα. Τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνουν με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία.
Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down. Απαιτείται λοιπόν:
α. Σταδιακή «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ και επάνοδος στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.
β. Ειδικά για τα νοσοκομεία, απαιτείται μέριμνα και έγκαιρη προετοιμασία για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού και των προσερχόμενων ασθενών, καθώς και του αναγκαίου εξοπλισμού υποστήριξης των νοσηλευομένων με covid 19.
γ. Καλύτερη επιδημιολογική «εικόνα» της διασποράς του ιού στην κοινότητα και της ανοσιακής κατάστασης του γενικού πληθυσμού ή ευαίσθητων υποπληθυσμών, με περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τις ανάγκες

εργαστηριακού ελέγχου τόσο της σημερινής φάσης όσο και του πιθανού νέου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο.
δ. Συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα συμπεριφερθεί στις νέες συνθήκες και πώς θα ενσωματώσει στην καθημερινότητα του τη νέα κουλτούρα ατομικής υγιεινής.