ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ -ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ- ΤΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από τις 13:00 σήμερα μέχρι τις 16:00 ήμουν στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ερμιονίδας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά.
Ο απόλυτος υγειονομικός αποκλεισμός της δομής φιλοξενίας στον Γαλαξία είναι πια γεγονός μετά την επιβεβαίωση 150 θετικών κρουσμάτων.
Από την αρχή όλης αυτής της περιπέτειας με τα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων –μεταναστών τάχτηκα θετικά στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό στην αντιμετώπιση του αόρατου εχθρού. Το ίδιο και από την στιγμή που η Πολιτική Προστασία υπό τον κ. Χαρδαλιά ανέλαβε την κατάσταση την Δευτέρα 20-04-2020. Οφείλω να πω πως έχει πάρει προσωπικά το θέμα της όλης οργάνωσης και αυτό τον τιμά.
Αυτή τη στιγμή και είναι ιδιαίτερα θετικό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, για την κάλυψη πολλών θεμάτων που έχουν προκύψει, από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες (Υπουργείο Υγείας –Αστυνομία – Στρατός-Πυροσβεστική- Πολιτική Προστασία- κ.λ.π.)
Στη σημερινή συνεδρίαση εκτός των άλλων θεμάτων επέμεινα ιδιαίτερα στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης της δομής και στον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά δύσκολα περιστατικά τόσο στη δομή φιλοξενίας αλλά όμως και σε όσους θα παραμείνουν στα σπίτια τους και παρουσιάσουν συμπτώματα.
Πλην όμως πρέπει να αναφερθώ και στα αρνητικά σημεία της όλης εξέλιξης που επιδείνωσαν το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού στην περιοχή μας.

1ον Η απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού για δομές τύπου Γαλαξία για τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων- μεταναστών με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου αυτοί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε όλη την περιοχή.
Αντίθετα αυτό εφαρμόστηκε σε όσους διέμεναν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου, από τις 21 Μαρτίου έως και τις 21 Απριλίου.

2ον Η άστοχη πρόβλεψη του επίσημου πρωτοκόλλου για την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας μετά την επιβεβαίωση κρούσματος, πράγμα που πιθανότατα να επέδρασε αρνητικά στην περίπτωση της δομής του Γαλαξία, αφού πέρασαν 5 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα εργαζόμενης που εργαζόταν μέχρι τις 8 Απριλίου εκεί και έτσι η διασπορά έγινε μεγαλύτερη.