ΠΟΥ-Covid-19: “Παραλλαγή ανησυχίας” χαρακτηρίστηκε το νέο στέλεχος του κορονοϊού, στο οποίο δόθηκε η ονομασία “Όμικρον”

1.Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

2.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.

Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Οι επιστήμονές μας και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας εργάζονται ταχέως για να μάθουν περισσότερα για αυτήν την παραλλαγή», συμπλήρωσε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την υγεία των Αμερικανών και να νικήσει την πανδημία και αυτό το μέτρο συστάθηκε από τους ειδικούς του τομέα της υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης και την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την Covid-19».

Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.

«Πρέπει να δράσουμε σύντομα για να προστατεύσουμε τους Καναδούς», εξήγησε, σε μια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ζαν Ιβ Ντουκλ, διευκρινίζοντας πως οι χώρες, τις οποίες αφορά το μέτρο, είναι η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.

3.

 ΕΕ-Covid-19: Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική – Ανακοίνωση σλοβενικής προεδρίας

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

4.AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παγκόμιου Οργανισμού Υγείας

Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 (TAG-VE) είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί και αξιολογεί περιοδικά την εξέλιξη του SARS-CoV-2 και αξιολογεί εάν συγκεκριμένες μεταλλάξεις και συνδυασμοί μεταλλάξεων αλλάζουν τη συμπεριφορά του ιός. Το TAG-VE συγκλήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021 για να αξιολογήσει την παραλλαγή SARS-CoV-2: B.1.1.529.

Η παραλλαγή B.1.1.529 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ΠΟΥ από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου 2021. Η επιδημιολογική κατάσταση στη Νότια Αφρική έχει χαρακτηριστεί από τρεις διακριτές κορυφές σε αναφερόμενες περιπτώσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν κυρίως η παραλλαγή Delta. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, που συμπίπτει με την ανίχνευση της παραλλαγής B.1.1.529. Η πρώτη γνωστή επιβεβαιωμένη μόλυνση B.1.1.529 προήλθε από δείγμα που συλλέχθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021.

Αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή, σε σύγκριση με άλλες ΠΟΕ. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτής της παραλλαγής φαίνεται να αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Τα τρέχοντα διαγνωστικά SARS-CoV-2 PCR συνεχίζουν να ανιχνεύουν αυτήν την παραλλαγή. Πολλά εργαστήρια έχουν υποδείξει ότι για μια ευρέως χρησιμοποιούμενη δοκιμή PCR, ένα από τα τρία γονίδια-στόχους δεν ανιχνεύεται (που ονομάζεται αποτυχία γονιδίου S ή αποτυχία στόχου γονιδίου S) και επομένως αυτή η δοκιμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για αυτήν την παραλλαγή, εν αναμονή της επιβεβαίωσης της αλληλουχίας. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, αυτή η παραλλαγή έχει ανιχνευθεί με ταχύτερους ρυθμούς από προηγούμενες εκρήξεις μόλυνσης, υποδηλώνοντας ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης.

Υπάρχει ένας αριθμός μελετών σε εξέλιξη και το TAG-VE θα συνεχίσει να αξιολογεί αυτήν την παραλλαγή. Ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει τα νέα ευρήματα στα κράτη μέλη και στο κοινό όπως απαιτείται.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται ενδεικτικά μιας επιζήμιας αλλαγής στην επιδημιολογία του COVID-19, το TAG-VE έχει ενημερώσει τον ΠΟΥ ότι αυτή η παραλλαγή πρέπει να χαρακτηριστεί ως VOC και ο ΠΟΥ έχει ορίσει το B.1.1.529 ως VOC, με το όνομα Omicron.

Ως εκ τούτου, οι χώρες καλούνται να κάνουν τα εξής:

  • ενισχύστε τις προσπάθειες επιτήρησης και αλληλουχίας για την καλύτερη κατανόηση των κυκλοφορούντων παραλλαγών SARS-CoV-2.
  • υποβάλουν πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος και σχετικά μεταδεδομένα σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων, όπως το GISAID.
  • αναφέρετε τις αρχικές περιπτώσεις/συστάδες που σχετίζονται με μόλυνση από VOC στον ΠΟΥ μέσω του μηχανισμού IHR.
  • όπου υπάρχει ικανότητα και σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα, πραγματοποιήστε επιτόπιες έρευνες και εργαστηριακές αξιολογήσεις για τη βελτίωση της κατανόησης των πιθανών επιπτώσεων του VOC στην επιδημιολογία του COVID-19, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων, διαγνωστικές μεθόδους, ανοσολογικές αντιδράσεις, αντισώματα εξουδετέρωση ή άλλα σχετικά χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται στα άτομα να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων αποδεδειγμένων μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η φυσική απόσταση, ο καλύτερος αερισμός των εσωτερικών χώρων, η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και ο εμβολιασμός

Πηγές ¨ΑΠΕ-ΜΠΕ ,WHO