ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Δύο ευχάριστες εκπλήξεις με περίμεναν κατά την άφιξή μου στην Αθήνα την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021.

α) Μου προσφέρθηκε ιδιοχείρως η δίτομη έκδοση των βιβλίων ”ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΝΑΧΑΓΙΕ(ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ)” από τον Γιάννη Σπετσιώτη και τη Τζένη Ντεστάκου γραμμένα  μετά την ιστορική, επιμελή και σχολαστική ερευνά τους.

β) Και 100 συλλεκτικά αναμνηστικά μετάλλια  με τις ανάγλυφες προτομές του Ιωάννη και Σταμάτη Μήτσα από τα 200 (συμβολικός αριθμός) ως ενθύμια της επετειακής χρονιάς του 2021.

Η χορηγία είναι της εταιρείας 2Μ των Πάνου Σ. Μήτσα και του υιού του Σταμάτη Π. Μήτσα που με αυτή την χειρονομία θέλησαν να τιμήσουν τους οπλαρχηγούς ήρωες της ιστορικής οικογένειάς τους και την γενέθλια γη, την Ερμιόνη μας.

Η Τζένη, ο Γιάννης, ο Πάνος και ο Σταμάτης όπως και πολλοί συμπολίτες μας άνθρωποι της γνώσης και της προσφοράς παραμένουν πηγή πλούτου από όπου η Κοινότητά μας αντλεί ενεργητικότητα και φαντασία για το έργο της.

Η Κοινότητα Ερμιόνης ευγνωμονούσα τα δικά της παιδιά εκείνα που σήμερα προσπαθούν να ξεσκονίσουν τη λαμπρή ιστορία, τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας, και όλους εκείνους που από το δικό τους μετερίζι δηλώνουν παρόντες στις προκλήσεις του αύριο, θα στέκεται όρθια και θα γίνεται εντολοδόχος και υπηρέτης τους στις προτάσεις του σήμερα.

Η Κοινότητά μας τους ευχαριστεί και εγώ προσωπικά ως φίλος και συμπατριώτης τους, τους διαμηνύω ότι όσο η Ερμιόνη και οι γύρω Κοινότητες της Ερμιονίδας, η καθεμία με τις ιδιαιτερότητές της, τα πλεονεκτήματά της, τις τοπικές ομορφιές, γεννά άξιους και ευπατρίδηδες συμπολίτες, η δική μας ενασχόληση με τα κοινά και τα αυτοδιοικητικά θα παραμένει χαρά, γοητεία, χρέος και καθήκον.

Αγαπητέ Γιάννη και Τζένη,

από τη στιγμή που μου παραδώσατε τη νέα σας έκδοση ανυπομονούσα να τη διαβάσω. Για άλλη μια φορά ένα βιβλίο σας με συγκίνησε, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο που η επετειακή χρονιά το κατατάσσει ενδιαφέρον, χρήσιμο και επίκαιρο. Διαβάζοντάς το υιοθέτησα αρκετά από τα ιστορικά στοιχεία αλλά και από τις λυρικές παραγράφους, ώστε να συντάξω την πανηγυρική μου ομιλία που εκφώνησα την 25η Μαρτίου προς τους συμπολίτες μας. Θα σταθώ όμως στο σεβασμό και στο δέος που ένιωσα από τις αναφορές  στο σπουδαίο και ισχυρό τέκνο του Κρανιδίου Μητροπολίτη Παντελεήμονα Καρανικόλα, που όπως καλά γνωρίζεις εσύ Γιάννη υπήρξαν σπουδαίοι δεσμοί του πατρός μου με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορινθίας. Όπως δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μου αλλά και από τους αναγνώστες του βιβλίου σου, ότι ο συγκεκριμένος σπουδαίος Κρανιδιώτης άντρας, τον οποίο υπηρέτησες ως δάσκαλος ιεροψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη επέλεξε εσένα  και σου εμπιστεύτηκε τη συνέχιση της ιστορικής έρευνας για τον τόπο μας.

Αυτός διέβλεψε ότι εσύ μόνο μπορείς να την συνεχίσεις και με την έκδοσή της να μεταλαμπαδεύσεις την ιστορική αλήθεια στους συμπατριώτες μας Κρανιδιώτες και σε όλους τους Ερμιονιδείς.

Σας ευχόμαστε το βιβλίο σας καλοτάξιδο, να συνεχίσετε την έρευνα και τη συγγραφή για να μας χαρίζετε την αλήθεια,  τη γνώση και να εμπλουτίζετε την τοπική μας βιβλιογραφία με την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας. Όλοι μαζί με τον Πάνο και το Σταμάτη και άλλους άξιους συμπολίτες μας, να γίνουμε άξιοι κληρονόμοι της ιερής παρακαταθήκης όπως αναφέρεστε στις σελίδες του δίτομου βιβλίου σας ”σελ. 39 Κεφ. ”ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ